IT juhtimine ja riskihaldus

 

Juhtimine ja haldus IT-valdkonnas


Juhtimine ja riskihaldus käivad IT maailmas käsi-käes. Juht kui tiitel ise, viitab oma valdkonna või siis näiteks osakonna juhtimisele. Minu esialgne arvamus, et IT-juht peab teadma kõigest IT maailmas, "läbi ja lõhki" sai silmaringi avardust kui lähemalt uurisin, mida tänapäeva muutvas maailmas IT juht ja riskihaldus üldsegi sisuliselt tähendab. Minus tärkas huvi, et tulevikus isegi saada IT-juhiks ja osata riskihaldust. IT maailmas on teada tava "IT-maailmas ei hakka kunagi igav" Selleks, et tulevikus jõuda selle ametini pean eelnevalt saama rohkem teadmisi ja kogemust, leian, et eeldused on olemas, lihtsalt on vaja areneda mitmekülgselt. Juhil on visioon ja oskus enda meeskonda juhtida ja edasi viia.

 TOP-3 IT-juhi omadust:

    1. Emotsionaalne vastupidavus- juhtimine läbi muutuste.

    2.Võrdväärne kohtlemine- töötajate/alluvate võrdne kohtlemine ja mitmekesisuse julgustamine.

    3. Üldine tõhusus- fookus produktiivsetele edusammudele, mitte ainult lõpp tulemusele.

Edasiste 11 omaduse kohta saab lugeda all olevast lingist.

(Culture Amp https://www.cultureamp.com/blog/what-makes-a-good-manager 30.03.22)


Steve Jobs-

Pole küll enam elavate hulka kuuluv, aga tema "jälg" saadab meid siiski ja mõjutab igapäsevasselt seadmetega.

Pakun Jobsi ühe hea juhina välja sõltumata sellest, et ka firm omanik/asutja peab olema hea juht. Sissejuhatuse kõige märkimisväärseks lauseks võib öelda " Ta oli mees, kes pani maailma meie taskusse". Tõdedes asjaolu, et tema poolt välja töötatud tehnilised arendused on palju maailma muutnud, sest Apple tooted on paljudel inimestel. Kasutaja jaoks on esimene iseloomustav sõna "mugavus", mida Jobs enda toodetega kasutamisel leiutas. Teisisõnu võib öelda kasutamise harmoonia. Pean tõdema, et olles ise Iphone kasutaja vastab see tõele. Minu enda jaoks on telefon lihtne, piisavalt mugav ja ma ei pea ümber harjuma kui näen vajadust seadet vahetada, vaid jätkan nii, kuidas mulle sobib. Innustan tema ideed "Think outside the box", mis laseb loomingul lennata. Multimeedia- foto, video ja heli töötlust tehakse levinumalt kõik mac arvutitega, ei saa mainimata jätta, et tulemused on väga atraktiivsed ja pilku haaravad. Üldiselt enda kogemust arvestades on kasutaja kogemuselt Apple arvutid kiiremad kui windowsi masinad, kogenum kasutaja teab, et IOS põhineb suurem osalt Linuxi tuumal ja "Terminalis" on linuxi käsklused kui just miskit spetsiifilisemat pole.

Jobs on loonud nii sotsiaalse mõju kui ka tehnilise poolelt vaadates mõju.


Jack Ma

Treener, mentor, hea suhtleja, ärimees (alibaba omanik).

Jack Ma toon välja kuna olen ise jälginud tema esinemisi ja õpetusi. Olen leidnud häid nippe just suhtumise poolest. Ta on ka väljendanud mitte uskumist tehis intellekti (AI) toimimise vastu, tal on õigus, et harjumuslikke muutusi toob see palju. Inim olend siiski soovib inimlikku lähenemist eelkõige lihtsa näitena meditsiini valdkonnas, kus on individualistlik lähenemine ja tehis intellektil on väga palju arenemist, et samastuda arstiga. Just eelkõige inimlikust aspektist on võõrastav kui robotiga suhelda ja robot määraks ravimist või personaalset taastumis protsessi. Usalduse võitmine võtab kauem aega. Sellest hoolimata leian, et olukord võib halb olla, kuid siiski leian, et nii nagu Jack on väljendanud siis igal asjal on pluss ja miinus pool. Jacki puhul hindan rahulikkust ja defineerimist. Defineerimise all mõtlen täpsustamist, kuna üldpildis võib arvamuse ja seisukoha väljandamine kehvalt välja tulla. Tema kuldlause juhti iseloomustamaks "Juht teenib enda meeskonda" ehk juht kui selline tegelikuses töötab enda alluvate heaks, et nemad oleksid produktiivsed. Saab öelda, et see vastab tõele nagu elus toimub ringlus ja üks asi ei pruugi hea olla ees oleva eesmärgi jaoks, kuid lihtsustab miskit muud. Tihti miinus pooltest õpitakse ja arenetakse. Tihti iga teenuse puhul küsitakse tagasisidet, et teenust parandada ja rohkem kliente võita. Jack alustas varem kui Mind Valley treener, võrdluseks ütlen et Jacki mentorlus ei pruugi nii sügavale minna kui Mind Valley treeneri ja asutaja Jim Kwiki. Mind Valley poolt usun välja öeldud lauset, et ei ole olemas "lolli" pead, vaid treenitud ja treenimata aju. Tõdeda tuleb fakti, et mõne inimese "pea läheb varem lahti" ja nimetatakse peaagu lausa "Geeniuseks" aga on ka neid, kellel "läheb hiljem lahti" ja saavutab lihtsalt hiljem suuremaid asju.



Comments

Popular posts from this blog

Võrgu suhtluse eripärad

Andmeturve ja selle (kolm hädavajalikku komponenti) (Teema 14)

Teist moodi IT