Tarkvara arendus ja ärimudel


Tarkvara arendus ja ärimudel sellega


Adobe on turul mitmete toodetega nii eratarbijale  kui ka firmadele, mis kasutavad Adobe litsensingus olevaid tooteid. Tuntumad on ehk Adobe Acrobat pdf, mis on arvutites pdf formaadis dokumentidele. Lisaks veel turundajatele ja loomingulistele inimestele nii heli-, video-, ja pildi töötlus programmide näol. Adobe on huvitav enda ärimudelis(B2B, B2C), kuna kasutab isegi mitut sorti tasumisvarianti enda toodete kasutamise eest kasutajale. Olgu selleks üksiku toote tellimus või litsensi alusel müük, millega programme saab kasutada näiteks hariduslikul eesmärgil.

Kasutaja saab valida, kas maksab ühe toote kasutamise eest nt aastaks või kogumi(bundle) eest. Kasutaja on pandud valiku ette, kas maksta ühes kuus kindel summa või leppida miinimum hinnaga nõustudes lepinguga tingimustega, millest taganedes tuleb maksta vähemalt pool hinnast, mis oleks tegelikkuses näiteks pool aasta hinnast. Ka kontroll mehhanism on sisse kirjutatud- oma andmed tuleb eelnevalt sisetada, mida kasutavad ka osad tarkvara pakkujad kontroll mehhanismina, et tagada endale tasu saamine ja kasutaja autentsus.

Adobe kasutab tarkvara arendusel agiilset mudelit, küsides pidevat tagasisidet kasutajatelt. Ehk siis arendus versioonid tulevad suhteliselt kiirelt välja, aastas 2-5 korda. Päris kiirelt ütleks kasutajana. Mõneti harjumatult kiirelt isegi. Ise kasutades Adobe Premire video töötluseks või siis kujundus programmi InDesign on kohati esinenud segadust ja frustreeringut, mis on tingitud lihasmälusse jäänud harjumusest, teades funktsiooni kasutamiseks orienteerumis asukohast, kuhu liikuda programmis. 

Tuleb tõdeda, et ka Iteratiivne mudel on kasutusel, mille üle on heameel, kuna mõne uuendusega on taastunud varem kasutusel olev meetod, aga lihtsalt uuemal viisil ja nö uuemas kuues.

Huvitavaks teeb Adobe puhul, et pakub ka osadele Beta versioone, mis on saadaval muidugi kui olla insider programmi liige nagu on Microsofti ja Apple puhul. Olla varjaselt katsetaja loob ettekujutlust ja annab kiire tagasiside kasutajale, kas arendaja on tabanud just seda, mida on tagasisides soovinud. Pisikese nüansina tuleb muidugi arvestada, et Beta versioon ei pruugi toimida samuti nagu töötab stabiilne versioon.

Kasutajale on ka mugavaks tehtud loomingu salvestus ja hoiustamine, enda teenuse sees pakub Adobe ja pilve salvestust, kuigi paketti väiksemaks muutes kui ei vajata programme ja majanduslikult soovitakse kokku hoida siis see väheneb, üldpildis saab öelda, et Adobe on paindlik. Kasutaja siiski peab arvestama, et peab programmid endale arvutisse laadima ja programmi avades läbi (API) sisse logima programmi.

Hobi korras kasutan ise Adobe Premire ja leian, et see on hea lahendus, pole suurt frustreeringut saanud uuendusetega ja pigem meeldivad uuendused kuna programm on kiirem, lisandunud on paremaid funktsioone ja efekte ning salvestus formaate on laialdaselt, mis aitab kokku hoida faili suuruselt, ent ei mõju video kvaliteedile halvalt- pole madala kvaliteediga.



Comments

Popular posts from this blog

Võrgu suhtluse eripärad

Andmeturve ja selle (kolm hädavajalikku komponenti) (Teema 14)

Teist moodi IT