Teist moodi IT


Teist moodi IT teema alguses kõlas huvitavalt, mida sellega mõeldakse. Tõele au andes tuleb ka piiratud võimetega / puuetega inimestele mõelda, kuna nendel on õigus samuti elada inimväärset elu nagu nendel inimestel, kellel kõik funktsioonid toimivad ja tavapärases mõistes on liikumis ja suhtlemis vabadusega, ehk tava elus pole neil piiravaid asjaolusid. Arvan, et nutikaid funktsioone arendatakse edasi ja paremaks, sõltumata kas kasu saab piiratud võimetega kasutaja või siis lisa mugavust täis funktsionaalne inimene.

Pean mainima, et piiratud võimetega inimestele enamasti loodud funktsioonid on ka mugavad täis funktsionaalsusega inimesele. Tuleb tõdeda, et mugavdusel on pluss ja miinus pooli, ehk nuti seadme kasutamisega näiteks võib muutuda käte asend näiteks märkmiku käes hoides või mõjutab see hoopis kirjutamist pastakaga, mida tuleb korrigeerima hakta. Kunagi elasin seda läbi ja nüüd märkan rohkem, päris ausalt. Vanemad inimesed 40+ näiteks pööravad tähelepanu hoiakule, et kas laps/ inimene hoiab pastakat "õgesti" või "valesti".

Alustan sellega, et enamuses on silma jäänud, et Apple on suuna näitaja ja inim mugavusele rõhku asetamisega enda tooteid arendav. Windows ja linuxil on variante olemas, aga tuleb lihtsalt tõdeda, et kellel on võimalus soetada endale Apple seade võib peab leppima alternatiivsete ja võib olla odavama lahendusega, kuigi see on minu arust samuti sõltuv. Paremini selle seletamiseks on lihtne näide- kas raha kohe välja käija ja pikema ajaliselt võtta järelmaksu peale ja kasutada. Matemaatiliselt mõeldes lihtsalt ju tegelikkuses on vahe, kas ostad seadmed kohe või jupi kaupa, mis jupi kaupa soetades siiski kogu maksumus on. Muidugi on ka võimalus kasutada vabavara. Pean mainima, et Apple arendab tooteid kasutajatele üld individualisliku seadistamise võimalusega.

Apple tehnoloogilise arengu suuna näitamisega toon välja selle, et Apple on Iphonedele arendatud telefoni tagaosa puudutusega on võimalik seadistada telefoni toimimist, nimetusega "Tap-Tap". Ise kasutan topelt puudutusega ekraani lukustamist. Lisaks on võimalik ka kolm korda puudutada ja nii seadistada. Pisikeseks miinus pooleks on puudutamise tugevus juhul kui telefonil on näiteks kaardi taskuga ümbris, mida hoian telefonil enamus ajast ümber ja tuleb päris tugevasti "toksata" või kui ette nägematul juhul kogemata telefon kukub siis läheb ekraan ise lukku (telefon jääb siiski terveks õnneks). Mainin lisaks ka selle, et pole otseselt väga uus või noh, nii 3-5 aastat vist juba kasutusel on Mackbookidel olev puutetundlik riba, mida lihtsalt puudutusega vajutades saab kasutada. 

Teiseks samasse kategooriasse jääv lahendus, mis on uus, kasutusel Apple watch 7 seerial on "assistive touch", mida saab kasutada randme pigistusega/ liigutusega. See on eriti kasulik just käte vähese liigutamis piiratusega. Äärmiselt mugav muidugi tava kasutajale. Leian, et see funktsioon on väga mugav näiteks autoroolis olles, kui olla Apple nuti kellaga kõnes. Lisab mugavust kuna ei pea muud liigutust tegema kui korraks rannet liigutama. Muidugi ei tohi autoroolis liigselt tähelepanu hajuda, et ohtlik olukord tekiks ja tagajärg halvemal juhul liiklusõnnetus, kus mõju on laia ulatuslikum. Siia lisan veel uuendusliku funktsiooni eelkõige puuetega inimesi silmas pidades, kellaga maksmine, mis on aega nõudev näiteks kui peaks eraldi hakkama rahakotti otsima, ükskõik millise piiratuse juures. Võimalik siis kui kasutaja suudab enda kätt makse terminalini sirutada. Samas leian, et kui nt kliendi teenindaja on mõistev ja sirutab makse terminali raskemal juhul kliendi käe juurde siis toimib elu samuti ilma suure viivituseta edasi. Muidugi on assisitve touch ka Iphonedel olemas, kui ei eksi siis alates 7 seeria iphonest, nutikella suhtes siis on tegemist edasi arendusega ja lisaga nuti kellal. Lühidalt mainides on ka uuemad Apple Airpodsid vaeg kuuljale sõbralikumad, seadistades vastavalt keskkonnale heli tugevust mõlema suunalise heli tugevuse lahenduse välja töötamisega, mis ühest küljest on samuti ka automatiseerimine ja mugavus tavakasutajale.

Comments

Popular posts from this blog

Võrgu suhtluse eripärad

Andmeturve ja selle (kolm hädavajalikku komponenti) (Teema 14)