Enda ala professionaal?

 

Termin proff on huvitava tähendusega, leian et see on igas valdkonnas nii. Ausaks jäädes on termini "proff" kuulmine selline, mis on lohutav, rahustav ja meelde kindlust loova psühholoogilise taga taustaga. Tava inimene oletaks, et kui tegu on professionaaliga siis ta teab enda valdkonnaga seoses kõike "läbi ja lõhki".

Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala käsitöölisest??


Töökiirus- Professionaal teeb tööd kiiremini, kasutades olemas olevaid tööriistu, kuna tal on kogemust ja ehk ka teadmisi rohkem vs käsitööline, kes ei pruugi sama kiirelt tööd teha või siis rakendada suhtumist "work smart not hard". Tänapäeval öeldakse, et töö sai kiiremini tehtud või ollakse professionaalne pika ajalise kogemus pagasi põhjal. See kõik, siiski eeldab õppimist, praktiseerimist ja enda arendamist aastate jooksul.

Käsitööline kui ametikirjeldus ütleb on väljendusest arusaades käsitsitöö tegija ja nagu on teada siis inim võimetel on piir, kui kiired ollakse maksimaalselt. Paralleeli tuues nt on keevitaja amet selline, kus keevitus protsess võtab teatud aja sõltuvalt keevitus vajaduse suurusest metalli "õmblemisel" või siis kuduja, kes rahulikult kududes koob sokke või kampsunit kuu aega kui mitte pool aastat ja rohkemgi kui see pole põhitöö ja seda tehakse hobina, vabaaja viiteks. Käsitöölisel on enamasti mitmeid oskuseid.

Samas tuleb tõdeda, et kui ameti positsioonina on omistatud professionaali tiitel siis sellele on ootused ka vastavad. Kui käsitöölisel võib töö käigus juhtuda miskit, mis toodet/ teenust rikub või ei ole see, mida klient tellinud on siis klient peab leppima vähema või rahulduma sellega, mis välja tuli.

Samastada saab ka proffi nö paberi järgi nagu tänapäeval käib ametitega kaasa nõue haridustaseme kohta, nõutav kesk/kõrgharidus. Tuleb tõdeda, et paber on üks ja reaalne elu tegelikkuses siiski teine. Ka nö kasitööline või siis ise õppinud võib olla isegi paremate teadmiste ja oskustega kui paberil kõrgharidusega inimene ja käsitöölisel on siiski kogemust rohkem. Tööandija siiski hindab töö tulemust, mitte seda, et kandideerimisel on "linnuke" kirjas, mis on kandidaatide filtreerimiseks ja ta on sobilik tööd tegema.

Ma ise defineeriks professionaali järgnevalt- Professionaal on inimene, kes on ala õppinud, teab, mida räägib ja teeb. Täiendab end pidevalt tänapäeva järjepidevas haridus mõttes ja teeb tööd nii, et tema tööl on mõju, mis on tulemuseks pika ajalisele õppimisele ja kogemus pagasile. Professionaal on rohkem keskendunud ühele valdkonnale, millest ta teab väga hästi. Muidugi ajaga võib profesionaali mõiste muutuda ja alam kategooriaga lisanduda tähendust.


Comments

Popular posts from this blog

Võrgu suhtluse eripärad

Andmeturve ja selle (kolm hädavajalikku komponenti) (Teema 14)

Teist moodi IT