Vabast tarkvarast vaba kultuurini

 

Vaba tarkvara, mida on loonud, kirjutanud ja kohandanud "häkkerid", mille nimetuse taga on siiski kogukond ja sellest on saanud ühiskonna heaks kasutatav tarkvara, operatsiooni süsteem,  programm, veebibrauser ja rakendus on ühiskondliku hüve kasutamiseks.

"Hackers solve problems and build things, and they believe in freedom and voluntary mutual help" Eric S.Raymond Hakcer-HOWTO

Raymondi seletuse järgi ja kontekstis tõlgendatakse häkkerit kui ehitajat, mitte tänapäeva meedialt tembeldatud saadud terminit häkker, kes sisse murdis ja pahandust tekitas. Tänapäeva mõistes, kahjuks ei eksisteeri suupärase termini mõistes häkker kui ehitaja. Uuem termin on arendaja. Kurb, et taga tausta ei tea paljud ning lihtne väljendus ongi "Häkkerid" murdsid süsteemi sisse ja varastatud/lekkinud on järgmised andmed. Üle maailma tuntud rühmitus nimega "Anonymous" on siiski laiemat ühiskonda teeniv ja mitte omakasu püüdlik.

Programm luuakse ikka probleemi lahendamiseks ja töö mugavdamiseks. Eelkõige selle jaoks, et programm luua on vaja teadmistega inimest, kes oskab programeerida, tänapäeva mõistes ka analüütiliselt ja süsteemselt mõelda (See on kogenud arendaja üks omadustest). Eestis otsitakse enamus töökuulutustes Senior positsioonidele arendajaid, et oleks töö rütm ja saaks koheselt probleemi lahendada ja ei peaks lisa välja õppele aega kulutama, seega eelnev harjutamine on kindlasti vajalik. Senior/ kogenud arendaja kõige tähtsam omadus minu arust on olla hea suhtleja- seletada ja põhjendada, miks just nii, et oleks arusaadav ja mured saaks lahendatud. 

Võrdluseks junior arendaja, kes peab olema suuteline õppima ja kriitakat vastu võtma enda töö suhtes, et areneda. (Devskiller  Differneces between junior, middle and Senior developer https://devskiller.com/junior-developer/ 06.03.22)

Sama näite saab tuua ka algaja kräkkeri kohta, kes võib unustada pisi detaile, mis teeb avastamise kergeks kogenud spetsialistile. Algaja häkker haritumas kontekstis küsib küsimusi ja nagu tavaliselt (ka arendaja puhul) otsides küsimust Stackoverflow foorumist, kus kogenumad saavad vastata ja küsivad täpsemaid küsimusi, mis lõpp kokkuvõttes tegelikkuses paljut määrab ja võib kallimaks minna kui esialgu planeeritud oli algul (aja, inimressursi ja rahalises mõõtes). Hea on, kui on kood ette näidata ja seejärel saab vastuseid, millist loogikat kasutada enda kirjutatus.

Tõdedes, et inimene on harjunud olema kas siis väiksem koormusega või suurema koormusega tegevuses, olgu selleks kas füüsiline või vaimne koormus. Sõltumata sellest, kas inimene on tootlik igavusest heade mõtetega või harjunud rutiinselt tegutsema ja probleeme lahendama, tuleb siiski ka enese heaolu nimel rakendust leida. Rakendades enda teadmisi ja oskuseid, olen arvamusel et ühte probleemi, ei peaks lahendama kaks korda, pigem on lahenduse edasi arendamine kui just uuem lahendus pole piisaval määral parem ja uuenduslikum, et tasub paremini end ära kui vanem/ eelnev lahendus. Õppe protsessi võib küll mitu korda lahendada ühte probleemi, aga see siiski võiks jääda õppe tasmele, et arendada analüütilist poolt paremaks analüüsiks, leidmaks tuleviku töös kiiremalt lahendust ja rakendada põhjendatult tehnoloogiate kasutamist.

Teadmiste jagamine järgnevale põlvkonnale ja noorematele, kes alles alustavad on heaks teejuhiks, et mitte liigselt aega kulutada "ratta leiutamisele", alati ei pea olema äriline kasum. Leian, et häkkeri kultuuri üks alustaladest- teadmiste jagamine, on õige. Lähtudes Eesti töö turu kultuurist ja väga võimalik, et mujal maailmas on samuti nii, et soovitakse inimest, kellel juba on oskused olemas, et oleks lihtsam ja produktiivsem, saab järeldada, et hariduse jagamine on väga oluline. Lõpp tulemiks võib olla kas tööle saamine või siis vaba vara loomine, mis on tasuta kasutamiseks ja näiteks enda loodust, et töö intervjul silma paista ja luua endale parem eeldus tööle saamiseks. Näiteks saan tuua Signali rakenduse, mis on suhtlemiseks. Enne facebooki teadet, et tahab isikustatud andmeid saada, kuna reklaami firmad tegelikkuses maksavad endi reklaamimise eest, see on ka tasu, mille eest Facebook(uuema nimega Meta) toimib.  Signali rakendust ei kasutatud vast niivõrd palju kui Messengeri kuna see oli enam levinud. Signal põhineb annetustel ja see on vabavara laiemale maailmale kasutamiseks. Kasutaja pole veel täna 06.04.22 ega ka varem kohustatud selle eest maksma. Signali puhul küll on see, et telefoni numbrite jagamine toimub, mis on nüüdses info maailmas juba mõne jaoks mõtlema panev, kas on vaja (Noorte seas tänapäeval on messengeri kaudu suhtlemine suuremaks osaks kui telefoni nr vahetusega suhtlemine). Messengeri puhul toimub suhtlus telefoni numbri vabalt, üldvõrgus. Üldiselt leian, et muudan enda suhtumist ja eristan häkkimist ja kräkkimist (tänap Ethical hacking heas mõistes) ja sain ka lisa viiteid enese arendamiseks.

Comments

Popular posts from this blog

Võrgu suhtluse eripärad

Andmeturve ja selle (kolm hädavajalikku komponenti) (Teema 14)

Teist moodi IT