Eetika ja IT

 

Eetikal on nii igapäeva elus kui ka IT-s oma koht. IT eetika silmaringi laiendus andis see sama kursus. Usun, et uurin tulevikus veel lisaks, aitamaks selgitada inimestele eetilist olemust ja arusaama, kuna võhikute ja 45+ (aastal 2022) vanuses arvuti võõratele inimestele on senini müsteerium suuresti arvutis ja internetis toimuv.  Hetke arvamuse kohaselt sõnastaksin IT Eetika olemuse järgmiselt- Kas see on vastuvõetav, kuidas on suhtumine ja kuidas on kasutus mugavus, kas miskit on eetiline tava normide suhtes teha või tuleb ausalt tunnistada, et see on eba eetiline ja ma seda ei tee. IT alaselt võib ka lihtsalt ja hästi öelda, et see ei käi minu ameti eetikaga kokku, seda ma ei tee. Lisaks võib põhjuseks olla pahandustest ja seaduse rikkumise järgsest karistusele mõeldes eos juba "EI" öelda.


Apple kui teada-tuntud teenäitaja või teisiti öeldes IT tööstuses enda mainet kehtestanud ja turu üks suurimatest liidritest.

Apple eetika koodi oli huvitav uurida, kuna teades iga aastast toodete suuremahulist reklaami on põhi mentaalsus iga toote kohta, et see on arendus ja märkimisväärseks teeb asjaolu, et see on Apple "kõige, kõige parem", mida eales nähtud. Reklaam ja turundus on neil tööstuse parimaid ja Apple on ka dikteerijaks, kuidas ja mida teha, tehes koostööd teiste firmadega (firmad tahavad Applega koostööd teha). Paraku ei saa vastu vaielda asjaolule, et Apple tooted on väga head ja ergonoomilised sõltumata sellest, et toodete hinnad tõusevad iga aasta. Apple ei pruugi olla turul esimesena välja tulnud uudse lahendusega, kuid konkurentidest on see siiski täiustatud ja parem.

Kuna koodeks on suur ja laia mahuline siis toon siin välja minu arust huvitavad tähelepanekud.

Töö ja inimõigused

Kirja pandud koodeksi järgi, järgitakse rangelt nii rahvusvahelisi inimõigus akte kui ka kohaliku riigi omasi. Juhul kui näiteks kohaliku riigi oma või vastupidiselt rahvusvaheline inimõiguse standart on kõrgem siis valitakse see ning seda järgitakse (UNGP raamistik). Huvi äratas asjaolu, et töötaja peab olema vähemalt 15-aastane, et töötada Applega seotud ettevõttes, k.a tootmises. Tootmis tööline (alltöövõtja) on kohustatud organiseerima töötajale inimväärsed elamis tinigmused, mille suhtes tehakse ka Apple poolt audit. ( https://www.apple.com/supplier-responsibility/pdf/Apple-Supplier-Code-of-Conduct-and-Supplier-Responsibility-Standards.pdf 11.05.2022)


Töö aeg ja töötaja tervis

Võrreldes Euroopa (Eesti tavalist tööaega- 40 tundi nädalas) siis Apple koodeksis on sätestatud, et nädalane tööaeg ei tohi ületada 60 tundi, k.a üle tunnid. Töötajatele on tagatud vähemalt üks vaba päev peale seitsme päevast töönädalat v.a eri juhtumid. Võrreldes Eesti tööstustega on vähemalt üks vaba päev töötajatel ja enamasti on põllumajanduses, kus ka laupäeviti tehakse tööd, et ilmastiku ja klientide nõudlused saaksid rahuldatud. Samas tuuakse välja, et töötaja tervis on firmale üli oluline ja seda hinnatakse kõrgelt. Alltöövõtja on kohustatud tagama töötajale inimväärsed töö tingimused ja kui töötajale peaks olema töötamine ohtlik siis töötajal on õigus öelda "Ei" mitte sobivates tingimutes töötamisele. (https://www.apple.com/supplier-responsibility/pdf/Apple-Supplier-Code-of-Conduct-and-Supplier-Responsibility-Standards.pdf 11.05.2022)

(https://www.youtube.com/watch?v=mi-WCA8L2d4)

Privaatsus ja andmekaitse

Apple hindab privaatsust fundamentaalse inimõigusena (Apple tooted on tuntud kui rohkem turvalisematena kui tavaline Android, millesse sisse kräkkimiseks ei ole vaja märkimisväärselt suurt pingutust). Mainida tasub ka seda, et klientide kaitseks ei olnud Apple nõus CIA-le avama Apple telefoni, sõltumata sellest, et seda kahtlustati uurimises oleva info materjali kandmiseks. Apple põhjendus, mitte avamiseks oli maine kahju, mis oleks kaasnenud klientide usalduse kaotuses, mis oleks ärile väga suure negatiivse jälje jätnud (The Guardian https://www.theguardian.com/technology/2016/feb/22/tim-cook-apple-refusal-unlock-iphone-fbi-civil-liberties 11.05.2022)

Apple turukaitse

Pisut uudushimu äratavaks teeb Apple maine ja turu hoidmine, kuna enda turu positsiooni kaitseks ei avaldata tegelikkuses paljut dokumentatsiooni, aga nagu meedia kaudu on näha olnud siis Apple töö tinigmused (kontori) tingimustes on eeskujuks teistele tehnoloogia firmadele. (https://www.youtube.com/watch?v=FzcfZyEhOoI)

Keskkona kaitse

Apple on väljendanud enda pühendumust aktuaalsele teemale keskkonna kaitsele. Eriti pean silmas Apple telefonite laadijat. Euroopa liidu poliitikud on proovinud läbi rääkimisi pidad Applega, et Euroopa kasutajad saaksid Iphone laadida enam levinud USB-C otsaga, kuid Apple ei tulnud soovidele vastu ja ütles, et jätaks suure keskkona jälje kuna miljonid juhtmed visataks minema. Pisut vastuolulisena saab väita, et tegelikkuses Apple on eemaldanud juba seina adapterid telefoniga kaasa andmast, aga osad laadija juhtmed on haprad ja kasutamise tagajärejel kuluvad, seega tegelikkuses jätab ka see keskkonna jälje ning on realistlikult vaieldav.




Comments

Popular posts from this blog

Andmeturve ja selle (kolm hädavajalikku komponenti) (Teema 14)

Teist moodi IT

Arvutid ja paragrahvid